Nieuws

Week van het hart

25 september 2018 - Blogberichten

Wat is voorkamerfibrillatie? 

Voorkamerfibrillatie is een hartritmestoornis waarbij het hart op hol slaat en zeer onregelmatig begint te kloppen. Dit verhoogthet risico op hartfalen en op de vorming van bloedklonters die een trombose of een cerebrovasculair accident (CVA, beroerte) kunnen veroorzaken. 

Het hart is een spier die in rust ongeveer 70 maal per minuut samentrekt om het bloed in het lichaam rond te pompen. Het normale hartritme is regelmatig en ligt, afhankelijk van persoon tot persoon, tussen de 50 en 100 slagen per minuut. U kunt uw hartritme voelen door het nemen van uw polsslag. Hoe je dit moet doen, kom je verder te weten.

 

Wat voelt u bij voorkamerfibrillatie?

Normaal voelt u uw hart niet kloppen, tenzij u gespannen bent of u een zware inspanning levert. Bij voorkamerfibrillatie klopt het hart soms te snel en steeds onregelmatig. Dit kan aanleiding geven tot hartkloppingen, kortademigheid in rust of bij inspanning, duizeligheid, een ongewone vermoeidheid, flauwvallen of pijn in de borst. 

Bij 1 op 3 mensen geeft voorkamerfibrillatie helaas geen klachten en wordt de aandoening soms te laat ontdekt.

Doe de online risicotest!

 

Hoe stelt men de diagnose?

Het opmeten van de elektrische hartactiviteit met een hartfilmpje of elektrocardiogram (ECG) is het beste onderzoek, maar het betreft slechts een momentopname. Gezien voorkamerfibrillatie bij sommigen slechts af en toe optreedt, is het nuttig om uw hartritme zelf te leren controleren door het nemen van uw polsslag. 

 

Hoe meet u uw polsslag?

In rust plaatst u 3 vingers op de gestrekte pols van de andere hand. De vingers dienen geplaatst te worden aan de basis van de duim tussen de pees van de duim en de zijkant van het polsbeen. 

Indien nodig, moet u de druk wat verhogen of uw vingers wat verplaatsen om uw polsslag te kunnen voelen. Tel het aantal slagen gedurende 30 seconden. 

Dit aantal verdubbelt u en dit is het aantal slagen per minuut. Een normale polsslag ligt tussen de 50 en 100 slagen per minuut.

 

Wanneer moet u uw huisarts contacteren?

  • Indien uw polsslag in rust trager is dan 40 per minuut of sneller dan 120 per minuut.
  • Indien uw polsslag onregelmatig is: soms snelle en soms trage slagen.
  • Indien uw hartkloppingen gepaard gaan met klachten van bijvoorbeeld duizeligheid, ademhalingsmoeilijkheden, pijn in de borst, kortademigheid, flauwvallen, vermoeidheid, enz.

Een tijdige diagnose van voorkamerfibrillatie is belangrijk. Controleer zelf uw polsslag of bezoek uw arts.

 

Laat je gratis testen in één van de ziekenhuizen in uw buurt!

De deelnemende ziekenhuizen bieden van 24-28 september 2018 een gratis en volledig pijnloze test aan, die erin bestaat uw hartritme te registreren gedurende 30 seconden, als een soort mini-elektrocardiogram (ECG).

Ook u kan hieraan deelnemen, door contact op te nemen met een deelnemend ziekenhuis in uw buurt.

De deelnemende ziekenhuizen vindt u hier.

Voor meer informatie, ga naar www.mijnhartritme.be